Již jsem byl dvakrát na erotickém veletrhu, obě tyto návštěvy proběhly v Praze, poprvé v roce 2022 a podruhé v roce 2023. Protože jsem na tomto veletrhu vždy byl jako nováček, bylo to pro mě docela nákladné. Nicméně vždy se mi náklady vrátily, takže jsem to bral hlavně jako marketingovou akci. Letos mě na veletrhu doporučili další vystavující a řekli mi, ať se zúčastním VENUS, která byla relativně blízko a měla velkou návštěvnost. Rozhodl jsem se to zvážit.

Nakonec jsem kontaktoval pořadatele VENUSu, abych zjistil cenu a další podrobnosti. Protože nemám mnoho produktů a nepotřebuji mnoho místa, domluvili jsme se na stánku o velikosti 6 metrů čtverečních, který jsem obdržel za zhruba 1250 €, včetně elektriky a stavby stánku.

I když to byla poměrně vysoká částka, bral jsem to jako investici s očekáváním návratu. Faktury přišly postupně, nejprve organizátorům, poté za stavbu stánku a nakonec za elektriku, která stála asi 250 €. WiFi byla zbytečná, jelikož byl silný signál.

Nastal čas samotného veletrhu, který probíhal od čtvrtka do neděle. V předvečer veletrhu jsme stánek připravovali, abychom byli připraveni na následující den.

Čtvrtek: První den přišlo málo lidí, hlavně zvědavců - honičů, kteří se jen dívali na různé show a neprováděli nákupy. Pro mě to nebyl příliš úspěšný den, prodal jsem pouze osm omalovánek.

Pátek: Dopoledne bylo stále klidné, ale po obědě začalo přicházet více lidí, včetně párů, zvědavců a běžných návštěvníků veletrhu. Tržby se zlepšily, ale stále jsem čekal na větší prodeje.

Sobota: Tento den byl velmi náročný s obrovským množstvím návštěvníků. I na té rozsáhlé ploše se často stávalo, že jsem potřeboval půl hodiny na přechod z jednoho konce haly na druhý. Mnozí lidé přišli jen na zábavu a alkohol, ne na nákupy. Nicméně tržby se zlepšily, zejména prodej omalovánek a háčkovaných pindíků.

Neděle: Tento den byl trochu klidnější než sobota co se týče počtu návštěvníků, ale co se týče tržeb, byl podobný. Lidé se chtěli stále něčeho pořídit před odchodem z veletrhu. Veletrh skončil kolem sedmé večer, ale již kolem šesté bylo mnohem méně návštěvníků, kteří byli spíše opilí.

Na VENUS se setkáte s různými typy lidí, od těch v latexu, starších i mladších, částečně nebo úplně nahých, sexy a někdy s výraznými vizážemi. Je důležité přistoupit na veletrh s otevřenou myslí a nepředsuzovat.

Celkově hodnotím účast na VENUS 2023 pozitivně, náklady se mi vrátily, získal jsem nové zákazníky a zkušenosti z mezinárodního veletrhu.